Confrontatie (1989)

Een film van Leen van den Berg en Hens van Rooy

Ondanks de pretentie van de overheid dat Nederland een gastvrij land is, is de laatste jaren het beleid tot toelating en opvang van vluchtelingen aanzienlijk verslechterd.
Slechts één op de tien vluchtelingen wordt uiteindelijk als zodanig erkend en krijgt het recht in Nederland te verblijven.
Sinds 1984 zijn de Tamils in Nederland regelmatig in het nieuws. Zij maken deel uit van de stroom vluchtelingen die sinds het oplaaien van het geweld in 1983 Sri Lanka zijn ontvlucht. Slechts een klein deel van de vluchtelingen vertrekt naar Europa. Zij zijn bijna allen afkomstig uit de noordelijke delen van Sri Lanka, de “Tamil Homelands”, waar geweld aan de orde van de dag is.
Uitgangspunt in deze documentaire zijn een Tamil, net in Nederland gearriveerd en woonachtig in een opvangcentrum, een Tamil-familie die op humanitaire gronden is toegelaten maar nog steeds voor een politieke status vecht, en een Tamil die dreigt te worden uitgewezen.
Aan de hand van interviews vertellen de Tamils over het moment en motief van hun vlucht, de situatie in Sri Lanka, hun komst naar Nederland en het leven dat zij hier leiden en waarom het niet verantwoord is hen terug te sturen naar Sri Lanka.
Het gefilmde ‘voorbeeld’ van de Tamil staat exemplaar voor ook andere vluchtelingen.
De film speelt zich af op een boot, die gedurende een etmaal door de Biesbosch vaart. (De Biesbosch is bekend om zijn veilige toevluchtsoord voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog). Op de boot maken we kennis met de voorbereidingen en het vieren van de Taipongal, het jaarlijkse oogstfeest van Tamils. Het interieur van de boot verandert in een stukje Sri Lanka. Zo’n dertig Tamils bereiden een uitgebreide rijstmaaltijd voor. Tijdens zonsopkomst komt de Taipongal tot zijn hoogtepunt.


Credits


28 minuten / kleur / optisch geluid / 16 mm / VHS / Beta SP
Regie: Leen van den Berg en Hens van Rooy
Camera: Peter Mariouw Smit
Geluid: Ben Zijlstra
Montage: Hens van Rooy
Producent: Leen van den Berg
Distributie: Van der Hoop Filmproducties
Verkoop: Van der Hoop Filmproducties

© Van der Hoop Filmproducties / FEDUCO 1989