Onder het plaveisel (1987)

Een film van Barbara den Uyl

“Twintig jaar geleden wilde ik de wereld veranderen en dat wil ik nog steeds. Toen wist ik precies wat ik moest doen, nu niet meer”.
Zo verzucht de filmmaakster aan het begin van de film. En zo worden we meegevoerd in de vraag hoe verzet tegen de gevestigde orde nog zinvol kan zijn en belanden we bij twee vrouwen en vier mannen, die in ieder geval nog tot daden komen.

Fabiola, die altijd en overal als levend kunstwerk getuigt.
Corien, een anti-militariste, die haar bed verplaatste naar het vredeskamp in Woensdrecht, en daar twee jaar bleef wonen.
Jenneke, een afgestudeerd psychologe, die mede door haar ervaringen in de Derde Wereld tot de conclusie kwam dat zij full time actievoerster moest worden.
Paul, een Rotterdamse havenarbeider die van het goede leven houdt maar beseft dat hij dat nooit bereiken zal, als hij niet in opstand blijft komen tegen zijn bazen.
Frits, die het liefst alleen maar met muziek bezig is, maar door de dood van Hans Kok en door de omstandigheden in de afbraakbuurt waar hij woont, steeds opnieuw tot heftige confrontaties met de overheid komt.
Rob, die naar El Salvador ging om mee te vechten met de guerrillero’s met gevaar voor eigen leven. De romantische kanten van het leven daar ontkent hij niet; toch is hij teleurgesteld door het gebrek aan saamhorigheid en discipline hier.

Voor de film is gebruik gemaakt van veelal indringende archiefbeelden. Ook zien we de personen in hun dagelijks leven, en uiteraard temidden van recente acties. De interviews werpen een licht op vragen als: Waarom maken mensen zulke diep in hun leven ingrijpende keuzes? Hoe slagen zij erin in hun verzet te volharden? Welke perspectieven zien zij?
De thematiek mag dan bloedserieus zijn, de toon van de film is relativerend en soms zelfs humoristisch. Zowel de kernachtige geformuleerde antwoorden, als de twijfels, die niet alleen bij de filmmaakster leven, bieden stof tot nadenken, zeker voor hen die onder het plaveisel het strand hoopten te vinden. En wie hoopte dat niet in de jaren ’60?


Deze film is verkrijgbaar op DVD


Bestellen

 


Credits


50 minuten / kleur / 16 mm / VHS
Regie en scenario: Barbara den Uyl
Camera: Cees Samsom
Geluid: Floor Kooij
Montage: Ton de Graaff

Distributie: het Nederlands Filminstituut

© YUCA FILM 1987