De klimop rouwt nog steeds (2007)

Een documentaire van Barbara den Uyl

Een portret van schilder, schrijver, tuinman: Leon van der Heijden.

Na een onstuimig kunstenaarsleven trokken Leon en Willemijn van der Heijden¯ Hij als tuinman/schilder, zij als manusje van alles en als muze – zich terug op de eeuwenoude begraafplaats Huis te Vraag.
Deze begraafplaats ligt, aan het oog onttrokken voor de toevallige voorbijganger, vlakbij de Zuid-as in Amsterdam. Sinds 1962 wordt hier niet meer begraven; wel functioneert de begraafplaats nog steeds als stadspark en stilteplek.
Onder constante druk van de ‘boze buitenwereld’, de projectontwikkelaar, de oprukkende nieuwbouw, besteedden Leon en Willemijn twintig jaar van hun leven aan het scheppen, onderhouden en behouden van een bijna aards paradijs. Leon legde de schoonheid van deze plek – begraafplaats annex weiland – veelvuldig vast op het schilderslinnen en hij schreef er ook verschillende boeken over.

In de film maken we kennis met twee eigenzinnige mensen, verbonden in een bewonderenswaardig huwelijk, op een schitterende, betoverende plek. Een plek waar wonen en werken, leven, doodgaan en begraven op unieke wijze samenkomen.


Deze film is verkrijgbaar op DVD


Bestellen

 


Credits


Regie en scenario: Barbara den Uyl
Camera: Peter Brugman
Geluid: AGert Jan Miedema
Montage: Jan Ketelaars
Muziek: Warner van Es
Productie: Leen van den Berg

© Van der Hoop Filmproducties 2007