De stem van de gitaar (2003)

Een documentaire van Massoud Memar Nezhad

De Iraanse journalist /fotograaf, Massoud Memar Nezhad, ontvlucht zijn land en wacht in Friesland 17 maanden lang op een verblijfsvergunning. Zonder status mag hij niet werken. Hij doodt zijn tijd dromend van Iran en van de film die hij daar wilde maken over een Ashig, een rondtrekkende muzikant, die soms zijn eigen instrumenten maakt, wiens muziek in Iran overigens verboden was.
Een medewerker van het asielzoekerscentrum brengt hem in contact met Wim Heins, een man die bezeten is van het bouwen van gitaren. Massoud raakt gefascineerd door Wim Heins, die het twee dagen lang schuren van een stuk hout als het toppunt van geluk beschouwt, als een vorm van meditatie, die van elk stuk hout iets moois weet te maken.
Onbewust vereenzelvigt Massoud zich met dat stuk hout, met de boom die net als hij omgezaagd is en weggevoerd is naar een vreemd land. Uit die omgezaagde boom, komt telkens weer een prachtige gitaar te voorschijn. Hoe doet Wim Heins dat? En hoe klinkt die gitaar als meestergitarist Jan Akkerman er op gaat spelen?


Credits


30 minuten / kleur / Beta SP / Digi Beta / VHS
Regie en gedichten: Massoud Memar Nezhad
Regie assistentie en coaching: Barbara den Uyl
Filmplan: Sandra van Beek, Barbara den Uyl, Massoud memar Nezhad
Camera: Bert Oosterveld
Geluid: Jac Vleeshouwers, Mike van der Sluijs
Montage: Hens van Rooij
Muziek: Jan Akkerman
Eindredactie Omrop Fryslân: Geart de Vries
Producent Omrop Fryslân: Rein Tolsma
Productie: Carla Eefting, Barbara den Uyl
Producent: Leen van den Berg

© Van der Hoop Filmproducties / Omrop Fryslân 2003