Hete herfst, de passie van een vakbondsman (2004)

Een documentaire van Leen van den Berg

Onder aanvoering van Lodewijk de Waal wordt het na jaren stilte weer onrustig binnen de dijken. Zijn FNV – met 1,2 miljoen leden – is uitgepolderd. Er is geen enkel vertrouwen meer in het kabinet Balkenende.
Regisseur Leen van den Berg volgde de kopman van de Nederlandse vakbeweging vanaf de manifestatie op de Rotterdamse Coolsingel tot en met dé grote demonstratie op het Amsterdamse Museumplein.
In plaats van crisismanager is Lodewijk de Waal weer vakbondsman. Hij loopt voor de troepen uit: over de Coolsingel, bij de hoogovens en zaterdag 2 oktober op het Museumplein. De Waal, in 1950 geboren in Rotterdam, vertelt in ‘Hete Herfst’ over zichzelf. Wie hij is en welke keuzes daarbij horen: “Als ik moet kiezen tussen mensen als Brinkhorst of de mannen van de hoogovens, dan weet ik het wel.” Hij groeide op in een middenklasse gezin. De familie was katholiek en vader werkte op een bank. Maar links waren ze wel en daar ziet De Waal een zekere tegenstelling in die hij tot op de dag van vandaag in zichzelf herkent: “Iemand noemde mij eens een merkwaardige combinatie van regent en rebel.”


Credits


25 en 30 minuten / kleur / DV cam / VHS
Regie en scenario: Leen van den Berg
Camera: Bert Oosterveld, Wiro Felix
Geluid: Jac Vleeshouwers
Montage: Jan Ketelaars, Paul de Heer
Eindredactie IKON: Christof van Basten Batenburg
Postproductie IKON: Pauline Veltman
Productie assistentie: Carla Eefting
Producent: Leen van den Berg

© Van der Hoop Filmproducties / IKON 2004