Onbemiddelbaar (2002)

Een driedelige documentaire van Barbara den Uyl

Deel 1: Minister Vermeend en de praktijk
Een jaar lang volgde Barbara den Uyl de pogingen van de Sociale Dienst van Velsen, om in samenwerking met het arbeidsbureau, zoveel mogelijk werklozen aan de slag te krijgen. De consulenten bestuderen de dossiers en stellen een plan de campagne op. Als de cliënten verschijnen, met ieder hun eigen problematiek, blijkt de praktijk keer op keer weerbarstiger dan verwacht. Wat te doen met een Chinese vrouw van 53, die analfabeet is en structureel arbeidsongeschikt? Wat te doen met een oudere jongere die niet kan kiezen wat hij wil, een 53 jarige allochtoon met rugklachten, een ex-voetballer met een schuld van 100.000 gulden aan de Sociale Dienst, een alleenstaande moeder met jonge kinderen, een componist die niet loskomt van de dood van zijn broer en eigenlijk maar één ding wil, een CD uitbrengen? Minister Vermeend van Sociale Zaken werd om raad gevraagd. Zijn visie is opmerkelijk.

Deel 2: Een schuld voor het leven, mijnheer Zendah
Abdul Zendah kwam in 1975 uit Tunesië naar Nederland, op uitnodiging van Feijenoord. Zijn gedroomde carrière als voetballer mislukte en na allerlei baantjes moest hij een beroep doen op de Sociale Dienst. Een onnozel akkefietje, tien jaar geleden, over het eigenhandig tekenen van een huurovereenkomst bezorgde hem een schuld van 100.000 aan de Sociale Dienst van Haarlem. Een schuld waar hij, als er niets verandert, tot aan het eind van zijn leven onder gebukt zal gaan.

Deel 3: De droom van een componist, mijnheer van Buuren
Yoeri van Buuren vormde met zijn broer een muziekgroep. Ooit maakten zij een LP die de hemel in werd geprezen, maar niet verkocht. Toen zijn broer door een noodlottig ongeval om het leven kwam, raakte Yoeri de grip op zijn leven kwijt. Met geld van zijn ouders nam hij onlangs vier nummers op voor een nieuwe CD. Zal deze CD wel verkopen, en wat moet de Sociale Dienst met hem?


Credits


3 x 40 minuten / kleur / Beta SP / VHS
Regie en scenario: Barbara den Uyl
Camera: Peter Brugman n.s.c., Bert Oosterveld
Geluid: Jac Vleeshouwers, Mike van der Sluis, Hens van Rooy, Carel Evers, Ludo Keeris
Montage: Stefan Kamp
Eindredacteur NCRV: Ger van Dongen
Producent: Leen van den Berg

Deze documentaire serie werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ThuisKopie Fonds.

© Van der Hoop Filmproducties / NCRV 2002