Ravelli, portret van een keramisch vormgever (2008)

Een documentaire van Leen van den Berg

In de periode van de wederopbouw werd er in Nederland hard gewerkt aan het vervaardigen van serviesgoed, waaraan door de oorlog een nijpend tekort was ontstaan. Langs de Oude Rijn ontstonden er allerlei fabriekjes, die zich toelegden op het produceren van betaalbaar gebruiksaardewerk. Eén van deze bedrijfjes was Potterie Ravelli, dat zich een eigen plaats wist te veroveren temidden van de concurrentie.

Door de gebroeders Jaap en Dick Ravelli werden er met de nodige bravoure, eerst vanuit Leiden en later vanuit Valkenburg (ZH), trends gezet op het gebied van seriematig vervaardigd gebruiks- en siergoed. Waar Dick zich voornamelijk inzette voor de zakelijke en administratieve kant, werd Jaap het artistieke brein achter de Potterie. Jaap ontwierp de modellen en de decors en ontwikkelde zich tot een ware specialist.

Gezamenlijk bereikten zij door een geslaagde mix van elitaire en populaire cultuur een gigantisch succes. De vooroorlogse ambachtelijke traditie met pure en eenvoudige vormen die in deze regio door Brouwer, De Blanken en Zaalberg werd vertegenwoordigd, wisten zij moeiteloos te combineren met een exotisch modernisme, brutale kleurstellingen en humoristische decoraties.

Tot op dag van vandaag is Ravelli een begrip, zeker voor hen die de jaren 50 hebben meegemaakt. De aanblik van één asbak, of vaasje doet een hoop nostalgische gevoelens opleven. Verzamelaars leggen op veilingen voor een simpel gebruiksvoorwerp van toen al gauw acht of negen honderd euro op tafel.

Dick Ravelli is in 1980 overleden, maar Jaap Ravelli, inmiddels 92 jaar oud, kan het speelse vormgeven nog steeds niet laten. Nog onlangs ontwierp hij een tegeltje speciaal voor de presentatie van de film ‘RAVELLI’.


Deze film is verkrijgbaar op DVD


Bestellen

 


Credits


40 minuten / kleur
Regie en scenario: Leen van den Berg
Camera: Bert Oosterveld
Geluid: Hein Verhoeven
Montage: Jan Ketelaars

© Van der Hoop Filmproducties/RTV West 2008