The match (2008)

Een documentaire van Kees Hin en Sandra van Beek

Een paar momenten in je leven blijven je altijd bij. Ze verdwijnen in herinnering, maar plotseling zijn ze terug. Als een vuurtje aangestoken door een persoonlijk detail, soms banaal, soms scherp en belangrijk. Na de grote brand smeult het vuur verder onder de grond om onverwacht op dat speciale onbeschermde plekje op te laaien. (regisseur Kees Hin )

In een Nederlands dorp vindt een moord plaats op een 80-jarige weduwe. Iedereen kende haar. Er heerst grote onrust onder de inwoners. Na een vier maanden durend rechercheonderzoek wordt uiteindelijk gebruik gemaakt van een modern middel om de moord mee op te lossen. Aan tachtig mannen wordt gevraagd wangslijm af te geven, waar hun unieke DNA uit kan worden gehaald. In de film wordt de herinnering aan het DNA onderzoek gereconstrueerd en brengt die tijd terug. Eén voor één wordt aan de mannen gevraagd over de ervaring te vertellen, het moment van oordeel over hun leven, als een fotografisch moment. Als twaalf gezworenen praten ze over wat er gebeurd is; denken na over wat belangrijk voor ze is. Ze weten nu dat het altijd kan gebeuren, op elke plaats; de explosie van het kwaad ligt altijd op de loer. De film begint met de ervaring van de schilder Munch, die toen hij over de brug liep plotseling een hevige trilling van angst voelde en een schreeuw van de natuur hoorde. De titel verwijst naar de term ‘de match’, waar sprake van is wanneer DNA kenmerken, gevonden in een stukje huid of bloed overeenkomen met die van de dader.

De filmmakers Kees Hin en Sandra van Beek maakten eerder een reconstructie van een filmfragment ‘Hitler schenkt den Juden eine Stadt’ uit de oorlog. Ze vroegen overlevenden en getuigen naar hun ervaringen en herinneringen uit het kamp in de video installatie ‘ Theresienstadt: Film of Waarheid (1995).


Deze film is verkrijgbaar op DVD


Bestellen

 


Credits


Regie: Kees Hin
Scenario en research: Kees Hin en Sandra van Beek
Camera: Bernd Wouthuysen
Geluid: Joris Ballegooien en Erik Langhout
Montage: Barbara Hin
Muziek: Jan Boerman
Kleurcorrectie: Ruud de Bruyn en Bernd Wouthuysen
Geluidsontwerp: Mark Glynne
Vertaling: Sandra van Beek en Martin Cleaver
Commissioning editors: Bert Janssens, John Appel, Peter Delpeut, Niek Koppen
Productie: Sandra van Beek
Producent: Leen van den Berg

© Van der Hoop Filmproducties / HUMAN 2008