Utrecht CS (2007)

Een documentaire van Annette Apon

Stations behoren tot de weinige ‘heterotopia’ die we nog hebben, plekken waar verschillende groepen intensief gebruik van maken en waar geen enkele groep domineert. Het station biedt mensen van verschillende afkomst, leeftijd en sociale achtergrond de mogelijkheid elkaar ontmoeten. Men maakt kennis met de ‘ander’ en het onbekende (en bedreigende) wordt langzamerhand voorspelbaar. Diepgaande ontmoetingen levert dat niet op, wel een noodzakelijke vermindering van angst en onzekerheid die voortkomt uit maatschappelijke veranderingen. In een tijd van steeds verder oprukkende versplintering van de maatschappij moeten dit soort plekken gekoesterd worden.

De film beschrijft 24 uur in de hal van een groot station. Uitgangspunt zijn de observaties van de wachtenden (in de dubbele betekenis: enerzijds observeert de camera de wachtenden, anderzijds observeren de wachtenden hun omgeving, de medegebruikers van de ruimte, waaronder ook de camera). Het introverte wachten, de bedekte angst voor al die vreemde mensen, de zelfbewuste haast van de forens… Beelden die in een notendop de complexe manier laten zien waarop wij in onze samenleving met elkaar omgaan en hoe wij de aanwezigheid van onze medemensen ervaren.

Het drukke va-et-vient van langsslenterende en zich haastende reizigers maakt de blik van de wachtende zowel registrerend als naar binnen gekeerd. Men wordt afgeleid door de taferelen van voorbijgangers, maar dat zijn er zo veel dat men tegelijkertijd ook geconcentreerd kan blijven op de eigen binnenwereld. Zo ook wordt de aanwezigheid van de camera vaak herkend zonder dat men zich daardoor betrapt voelt of z’n gedrag aanpast. De film kan gekenschetst worden als een serie ‘bewegende foto’s’, de shots geven op eenzelfde geïntensiveerde manier momenten van de werkelijkheid weer als foto’s.


Credits


Regie en scenario: Annette Apon
Camera en montage: Jan Ketelaars
Muziek: Harry de Wit
Geluidsafwerking: Erik Langhout
Kleurcorrectie: Peter Brugman
Producent en productie: Leen van den Berg

© Van der Hoop Filmproducties 2007