De Fietser (2018)

Een film van Kees Hin

Er is geen einde en geen begin
aan deze tocht, geen toekomst, geen verleden,
alleen dit wonderlijk gespleten lange heden.
M. Vasalis (Afsluitdijk)

De fiets is de rode draad die ons brengt bij het drama van de grote stad. De fiets is de drager van een boodschap, als de muilezel van het leven die de last van geluk en ongeluk met zich meedraagt.
Fietsen begeleidt ons hele leven. De gevoelens van achterop de fiets zitten; eerst bij je vader of moeder, later bij je zusje, broer, vriendje, dan bij je eerste liefje. Fietsen is existentieel, sensueel. Fietsen is snel, vitaal, gevaarlijk. Bovenal is de fiets tijdloos, een cyclus in beweging en stilstand.
We zien een voortbewegende, deinende zwerm fietsers, waar zo nu en dan een enkeling wordt uitgepikt en gevolgd: van een koerier, een bezorger, een mobiele fietsenmaker, een fysiotherapeut tot een emigrantenfamilie en een slachtoffer in het fietsverkeer.
In De Fietser wordt de fiets van een gewoon, alledaags voertuig verheven tot een spel van beweging als muziek, een dans, ballet. Het is een ode aan de fiets in de stad, aan de fietsers die er een eind op los dansen in de roes van de toekomst.


Deze film is verkrijgbaar op DVD


Bestellen
  • Een film van Kees Hin, Sandra van Beek, Martijn van Beenen, Barbara Hin en Leen van den Berg
    Productie: Van der Hoop Filmproducties. In filmtheaters en op filmfestivals vanaf 24 mei 2018.
    Distributie: Mokum Filmdistributie, 80 min.

    © Van der Hoop Filmproducties 2018