Het universum van Jaap Pieters (2015)

Een documentaire van Barbara den Uyl

Jaap Pieters fotografeert en filmt graag ’doodgewone’ straattaferelen, waarin hij iets bijzonders ziet: zwervers, bedelaars, dronkenlappen. Met het ouder worden filmt hij ook vaak oudere mannen. Zijn eigen werk samenvattend zegt hij: Ik film ’de schoonheid van het zijn’. Hij filmt op super 8, zonder geluid, vanuit één vast standpunt, één shot per film. De lengte van de film is precies de lengte van één rol super 8 (3’20). Die strikte filmaanpak heeft Pieters tot stijl verheven en wellicht heeft die ook te maken met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme waar hij kenmerken van heeft.Tot op de dag van vandaag heeft Pieters zo’n 50 films gemaakt, die langzaam maar zeker een selecte, internationale schare liefhebbers hebben gevonden. In binnen- en buitenland wordt hij gevraagd voor film- en dia projecties waar muzikanten graag op improviseren.In zijn huis bewaart hij duizenden negatieven en filmpjes die vanwege chronisch geldgebrek nooit ontwikkeld zijn. Ook verzamelt hij niet alleen boeken en platen, maar alles waar hij een kleine schittering inziet, zoals de suikerzakjes van de restaurants, waar hij ooit met zijn ouders een ijsje at en de buttons die ooit zijn kleding sierden. De bonte verzameling spullen om hem heen ervaart hij als rustgevend en bieden hem geborgenheid.
Een vriendin komt helpen orde in de chaos te scheppen, met zijn lievelingsoom, de dichter H.H. ter Balkt, haalt hij herinneringen op, terwijl Jaap verwoed het leven blijft vast leggen: een mooie lichtinval, een oneffenheid, de oude mannen met wie hij zich verbonden voelt.

 • Scenario regie montage: Barbara den Uyl
  Montageadviezen: Jan Ketelaars
  Camera kleurcorrectie: Peter Brugman n.s.c.
  Geluid: Otto Horsch
  Geluidsmontage: Jac Vleeshouwers
  Geluidsmixage: Alex Booy
  Vertaling: Martin Cleaver
  Producent: Leen van den Berg
  Met speciale dank aan: JAAP PIETERS
  Met dank aan
  H.H. ter Balkt Willemien Gorselink-ter Balkt Ruth Rienstra Katrina Jeffrey Hilary
  Guy Edmonds Bert Pieters Gillis Kersting
  Inge Meijer Wilma Kuyvenhoven Nicolette van der Post Carla Laan
  EYE Film Instituut NTR Fotolab Nivo-Schweitzer Open Studio Cumulus De As

  Foto’s en films Jaap Pieters
  Schone uitzichten Natty dread Opwaaiingen Windes geluk Jimmy’s ballet
  Tranen uit papa’s pak Van oude mannen & de dingen die blijven (Work in progress) Zilvergrijze golven op het land OF de witte zee (met dank aan TGR)

  Muziek Warner van Es
  Roll me over lift me up piano 16 candles piano

  Deze film is tot stand gekomen met steun van
  Nederlands Fonds voor de Film
  Amsterdams Fonds voor de Kunst
  VSB Fonds
  Prins Bernhard Cultuurfonds

  Distributie Mokum Film
  Uitzendgemachtigde AT5/RTV-NH
  © Van der Hoop Filmproducties 2015