Het Verhaal van Asrin (2023)

-50 minuten-

Asrin vertelt in een reeks videobrieven haar indrukwekkende levensverhaal. Zij is 37, geboren in de regio Koerdistan, in het noordoosten van Iran. Haar vader, die beroepsmilitair was, vluchtte naar Irak, waarna haar moeder met haar en haar broertje volgde. Op uitnodiging van de UNHCR kwam het gezin naar Nederland. Asrin was toen 12. Zij heeft een post somatisch stress syndroom door huiselijk geweld en seksueel misbruik. Daarnaast heeft ze een bipolaire stoornis. En tot overmaat van ramp heeft haar vader haar moeder vermoord. Waarom? Dat weet alleen haar vader, maar iets wat meespeelde, was dat hij het niet verdragen kon, dat zijn vrouw en kinderen verwesterden in de Nederlandse samenleving, terwijl hij koppig vasthield aan zijn Iraanse machowaarden.

In de film doet Asrin, herstellend van een psychose, een jaar lang bij regelmaat verslag van haar herstelperiode. Eerst vanuit de instelling, waarin ze is opgenomen. Later vanuit haar huis, een keurig eengezinshuis in het oosten van het land, waar ze samenwoont met haar vriend. Haar verslag is eerlijk en rauw, maar soms ook grappig en poëtisch. Alles komt aan bod: haar verdriet, haar heimwee naar de geuren en kleuren van Iran, haar vader, haar moeder, haar relatie, haar stoornissen, haar liefde voor koken en wandelen, de sterke vrouwen in haar familie.

De film heeft de vorm van een videodagboek met foto’s, vakantiefilmpjes, opnames van het dagelijks leven. De wijze, waarop de film tot stand is gekomen, is bijzonder. Asrin heeft zelf bijna alles gefilmd. Leen van den Berg en Barbara den Uyl hebben haar daarbij begeleid, commentaar geleverd en adviezen gegeven.

Zoals Asrins ogen ooit geopend zijn door het zien van een film, wil zij anderen die af en toe uit het lood geslagen zijn, een vorm van herkenning en bevestiging geven.

Met dank aan Asrin , Mathijs en alle andere betrokkenen bij de film.

Credits:
Montage en regieadviezen – Barbara den Uyl
Productie en regieadviezen – Leen van den Berg
Videonabewerking – Ruud de Bruyn Loods Lux & Lumen
Geluidsnabewerking – Jac Vlleshouwers
Muziek – Bensound Free Royalties
Vertaling – Martin Cleaver en Sandra van Beek

© van der Hoop Filmproducties 2023